Huumepoliisin jalanjäljissä
- Helsingin poliisin huumerikostutkintaa viideltä vuosikymmeneltä

Toimittanut Yrjö Ketonen,  rikosylikonstaapeli evp.hpjj_kirjapino
Kansi, graafinen suunnittelu ja taitto Mirva Heimala
Kustantaja IH-kustannus Oy

Myynti: info@irtihuumeista.fi
Kirjan tuotto käytetään Irti Huumeista ry:n läheistoiminnan tukemiseen.

Kuvassa alla toimittaja ja graafikko kirjan julkaisutilaisuudessa:
yk_taittaja_KS_kirja_crop_mvHuumepoliisin jalanjäljissä
kuljet sujuvasti mm. Helsingissä eri vuosikymmeninä, eri poliisien matkassa ja koet samat ajat ja jotkut tapahtumatkin useiden poliisien näkökulmista. Muistelmat osoittavat huumepoliisin ristiriitaisen tehtäväkentän rikollisten etsimisessä ja toisaalta heidän kanssaan toimimisesta. Torsti Koskinen kuvaa asian osuvasti: "Huumepoliisin on oltava harvinaisen sosiaalinen, ymmärtäväinen ja hyväsydäminen, mutta samalla tiukka. Työssä yhdistyvät erittäin kova rikollisuus ja äärimmäinen sosiaalisuus."

Yrjö Ketosen sanat:
Tämän julkaisun tarkoituksena on tallentaa tuleville polville huumepoliisin veteraanien ja myös nykyisten aktiivien kokemuksia, ajatuksia ja kannanottoja poliisin huumerikosryhmän työn alkuvaiheista tähän päivään asti.
Artikkelit on tehty valtaosin haastattelujen ja osittain omakohtaisten kirjoittamisten toteutuksena antamani orientoitumiskaavakkeen pohjalta.
Kirjassa on viisitoista jo eläkkeellä olevan poliisin muistelua sekä haastatteluajankohtana vielä työssä olevien yhdeksän viranhaltijan kirjoitusta. Siinä on myös syyttäjä Raija Toiviaisen kirjoitus ja artikkeli tulitaistelusta Villingissä ja vähän muutakin.
Kirjoituksista ilmenee mm.:
- miten huumerikoksia alkuaikoina selvitettiin
- miten huumerikollisuus on kasvanut ja miten se on muuttanut muotoaan ajan saatossa
- miten rikostutkinta on pystynyt vastaamaan rikollisuuden haasteisiin
- mihin keinoihin huumepoliisit uskovat huumerikollisuuden rajaamisessa
- huumekoulutukseen liittyviä seikkoja
- miten on koettu työyhteisön toiminatakulttuuri ja -ilmapiiri

Haastateltavat/kirjoittajat arvioivat myös oman kokemuksensa pohjalta, millainen on hyvä huumepoliisi ja palauttivat myös mieliinsä merkittävimmät ja toisaalta harmittavimmat tapahtumat/jutut.
Näin lukija pääsee tuntemaan, millaista huumepoliiisityö on ollut vuosien varrella. Kunkin artikkelin alkuun on lisäksi kirjattu motoksi haastateltavan merkittäväksi kokema näkökulma huumepoliisityöstä.