Ohjeita huumeruiskun löytäneille

Poimi käytetty ruisku ja neula maasta esim. nenäliinan, käsipaperin tai vastaavan avulla. Näin vältyt suoralta kosketukselta ruiskuun.

Jos mahdollista, laita ruisku ja neula suojaan esim. lasipurkkiin.

Älä heitä ruiskua tai neulaa roskiin, vaan palauta ne apteekkiin, terveysasemalle tai terveysneuvontapiste Vinkkiin.

Suhtaudu myös kuivuneeseen vereen varoen, vaikka tartuntariski on sen suhteen heikompi kuin tuoreen veren ollessa kyseessä.

Lapsille on hyvä antaa ohjeeksi olla koskematta ruiskuun ja kertoa löydöstään aikuiselle.

Jos joudut kosketuksiin huumeruiskun veren kanssa:

Jos kyseessä on iho tai limakalvot, pese kohta perusteellisesti saippualla ja runsaalla vedellä. Huuhtele hyvin. Tämä laimentaa ja poistaa infektoituneen eritteen.

Jos avohaava joutuu kosketuksiin veren kanssa tai jos pistät itseäsi käytetyllä neulalla, anna haavan vuotaa kunnolla verta tai jos tämä ei ole mahdollista, huuhtele runsaalla vedellä. Puhdista haava vedellä ja saippualla ja suojaa haava tarvittaessa laastarilla. Älä missään tapauksessa puristele tai ime haavaa.

Ota välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen tai -asemalle, lähimmän sairaalan infektio-osastoon tai esim. HUS:n Auroran sairaalan infektiosairauksien klinikalle selvittääksesi, pitäisikö sinun käydä hiv-testissä ja saada tartuntaa ehkäisevää lääkehoitoa. Ehkäisevä hiv-lääkehoito tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 24–36 tunnin kuluessa altistumisesta. Hoitopaikan henkilökunnalta saat toimintaohjeet myös mahdollisen hepatiitti B:n ja C:n tartunnan varalta.

Lähteet:

Positiiviset ry, http://www.positiiviset.fi/faq.htm

Päihdelinkki, www.paihdelinkki.fi